Казахстан, Шимкент, січень 2018 року. Преса у подробицях висвітлює весілля онука одного з казахських олігархів. Викладене в Інтернет відео в найкоротший термін збирає півмільйона переглядів. Що ж так приваблює людей? Вся справа у величезному весільному торті з фігурками, що рухаються. На створення цього кондитерського шедевра у його автора Рената Агзамова пішло три доби. Ціна торта – $200000.
Що нас найбільше вражає? Чи сума, яку за нього заплатили? Те, що він справжній витвір мистецтва? Чи те, що всю цю красу можна з'їсти? Чим ще можуть вразити людей кондитери, і яку магічну силу мають солодощі?
Солодощі вводять у напасті


Шоколад – улюблені ласощі мільйонів.


Яких тільки різновидів шоколаду не зустрінеш на прилавках магазинів: молочний та гіркий, з додаванням помадки та горіхів, родзинок та цукатів, шоколад у плитках та батончиках, тістечках та цукерках.
Шок – ось реакція фахівця, який враховується у напис на етикетці. Українські журналісти провели незалежну експертизу. Вони купили в мережевих магазинах кілька популярних марок шоколаду та направили їх до лабораторії. Який вердикт винесуть експерти? Про це нижче.
Побалувати себе солодким люблять усі – і звичайні люди, і знаменитості. За статистикою, жінок-ласунів все-таки трохи більше, ніж чоловіків. Але найчастіше цукерки та печива купують на радість дітям. Найголовніший тост кондитерів звучить так: «Так вип'ємо ж за дітей – годувальників наших!»
Зовнішній вигляд важливіший за смак, кажуть представники кондитерського бізнесу. Головне в продукції – яскрава упаковка та гарна форма. Адже переважна більшість людей – візуали.
Це не єдина рекламна хитрість. Як правило, у відділах, що торгують тортами, тістечками, печивом та іншими солодощами, завжди дуже смачно пахне. Недосвідчений покупець думає, що це аромат продукції, яка чекає його на полицях. Насправді, це не так. Це дія апаратів, що розпорошують у приміщенні певні запахи.


Чому в нашому житті стало так багато солодощів?


Ми дійсно їх потребуємо або просто піддаємося на дуже нав'язливі пропозиції? Чому наші предки не знали такої залежності?
Ще в ХІХ столітті цукерки робили виключно в домашніх умовах. Господині використовували кленовий цукор, патоку та мед. А для отримання льодяників у солодку масу додавали корінь ірису та глазур із імбиру.
Швейцарія, 1875 рік. Інженер Даніель Петер створює перший у світі молочний шоколад. Незабаром швейцарці починають випускати дешеві та смачні цукерки на шоколадній основі. Конкуренцію становлять англійці. Їх осяює ідея: до Дня святого Валентина продавати коробки цукерок у формі серця із зворушливими написами. У Європі починається справжній кондитерський бум. Лікарі навіть прописують пацієнтам солодощі замість заспокійливого.
Хоча кондитерська галузь у нашій країні має хороші продажі, солодощів ми їмо менше, ніж європейці. Але, може, в цьому і криється наша перевага? На сьогодні росіянин з'їдає на рік приблизно 22 кілограми солодкої продукції. У країнах Євросоюзу цей показник вищий – 32 кілограми. У середньому споживаємо близько 270 ккал на день, а європейці близько 400 ккал.
Дивна річ, але кондитерська галузь єдина у світі не знає спадів та криз. Навіть економісти іноді жартують, що це справжнє чаклунство. Тож у чому полягає це диво? І на кого ми перетворюємося, поглинаючи солодощі у непомірних кількостях?


Наркотики та десерти.


Як не дивно, і те, й інше створено для тривалого задоволення та передчасної смерті. Більше того, торгівля солодощами сьогодні вигідніша, ніж наркотрафік. Чим загрожує прихід на цей ринок кримінальних структур? І яку отруту нам збувають під виглядом цукерок чи зефіру?
Які транснаціональні корпорації мають найбільше багатство і вплив? Чи не повірите, але це кондитери. Світовий наркотрафік оцінюється на суму близько $280 мільярдів на рік. Світовий оборот видобутку нафти та нафтопродуктів – приблизно $290 мільярдів. Світовий ринок кондитерки наближається до $300 мільярдів.
Спробуйте відповісти на запитання: що, не будучи наркотиком, викликає значно страшніше звикання? Відповідь: звичайний цукор та солодощі. Щоб отримати все, що необхідно для організму, людині зовсім не потрібен цукор. Досить тих речовин, що містяться у звичайному раціоні. Наш організм створений таким чином, щоб забезпечити клітини тіла всім необхідним, включаючи глюкозу.
Виходить, ми можемо чудово жити без цукру. Але чому тоді більшість людей не в змозі повністю від нього відмовитися? Важливим є процес відчуття солодкого смаку. Саме від нього ми отримуємо порцію задоволення та розслаблення, а не від самого цукру. Залежність настає після першої ж порції шоколаду, цукерок чи печива.
Визнати собі в тому, що в тебе є залежність від чогось, справа важка. Багато хто так і думає: може, немає нічого страшного в цій пристрасті? Адже смачно, солодко. Та й нерви заспокоює.
Властивість людської психіки – не помічати те, що лежить на поверхні. На це розрахунок.

 

Давайте запитаємо просте питання: хто такий кондитер?


Звідки походить саме слово? Тут з'являється перша загадка. Слово начебто має німецьке походження, але деякі експерти щодо цього мають сумніви. Можливо, слово прийшло до нас зі Сходу. Адже навіть круасани, які робили віденські араби, невипадково виконані у формі півмісяця.
Солодощі прийшли до Європи зі Сходу. Але якою країною вони з'явилися вперше? Халва – найпопулярніша східна насолода – згадується вже у п'ятому столітті до нової ери. Де її батьківщина невідомо. Так само темна історія походження таких ласощів, як пахлава. І лише про рахат-лукум збереглося стародавнє повір'я.
Продати душу за секрет рахат-лукуму! Згідно з легендою, арабський кондитер Азіз полюбив дочку султана. Щоб завоювати її серце, він уклав угоду з манафом - найзагадковішим божеством Аравії. Покуштувавши рахат-лукум, дівчина закохалася в Азіза і втекла з ним із палацу. Але воїни султана наздогнали їх і стратили. У чому мораль? Насолода затьмарює розум і призводить до загибелі, тому що її секрет отримано від темних сил.
Хто такий манах? Про це стародавнє божество збереглося мало згадок. Відомо, що статуя манафа була предметом поклоніння жінок – і невипадково. Розповідає письменник Андрій Явний: «Манаф – це ануннак. Про це говорить шумеро-аккадська міфологія. Ануннакі – це цивілізація чи інопланетян, чи богів. Пізніше анунаків стали називати нефілімами, а ще пізніше - нагами, рептилоїдами. Виходить, першим кондитером був справжнісінький змій-спокусник».
Є ще одна загадка. Кожен народ називав людей, які постійно готують їжу, не запозиченим іноземним словом, а словом рідної мови. У нашій країні це "кухар" - від слова "варити". І лише слово «кондитер» однаково звучить у всіх народів.
Розповідає ясновидець Валерія Карат: «Перші у світі кондитери були магами, тому що тільки вони мали той спектр знань, яким більше не володів ніхто. Це були і алхіміки, і відьми, і чарівники. Солодким виробом можна вплинути на психіку людини, повністю зачарувати та підпорядкувати її волю».
«Кондитер» – так називали в давнину людину, яка досконало володіла мистецтвом магії та ворожби. Відомо, перші кондитери під час приготування солодощів вимовляли магічні слова.
Щоб домогтися розташування прекрасних дам, почесні вельможі замовляли кондитерам заговорені цукерки. На святкових прийомах гості непомітно ховали частування в пишних складках одягу, щоб розгадати його склад. Пройшло багато століть, але рецепти кондитерських виробів досі становлять не меншу таємницю, ніж креслення нових озброєнь.
З віку у вік кондитери-маги ніколи не записували своїх рецептів, а передавали їх усно обраним учням. Багато таємниць кондитерського мистецтва було віднесено до могили. Але в чому полягає головна кондитерська таємниця? І чому її так завзято охороняють?
«Вересковий мед» - балада Роберта Стівенсона для малюків-медоварів, що жили колись у Шотландії. Який таємний сенс захований у цих віршах? Андрій Явний розповідає: «Захоплений у полон батько просить утопити сина, щоб той не видав таємницю, а сам помирає під тортурами. Ця легенда відноситься до сьомого століття. Стівенсон пізніше її просто переказав, причому зробив це дуже цікавим, зашифрованим способом».
Що ж це за таємниця, за яку не шкода й життям пожертвувати? Подібні надання є у багатьох народів. Дослідники переконані: напій, який був солодший за мед і п'янив сильніше за вино, це божественна сома, яка викликала в людях стан екстазу.
Що ж лежало в основі цієї солодкої рідини? Очевидно, сік якоїсь рослини, що містить у собі цукор. Згадаймо, що у твердому вигляді цукор – це кристал. Як відомо, кристали мають властивість акумулювати енергію та передавати інформацію. Невипадково знаменита пророчиця Ванга просила своїх гостей приносити із собою шматочок цукру, яким і робила свої передбачення.
Цукор багатий на божественну прану! Згідно з аюрведою, з чотирьох смаків, які здатна розрізняти людина, тільки солодка вважається саттвічною, тобто очищає розум і дає фортецю тілу.

 

Чому ж останні десятиліття нас лякають, що цукор – це наркотик і солодка отрута?


Як вчили творці стародавньої системи індійської медицини, людина може відчувати всього чотири смаки: солодкий, гіркий, кислий та солоний. Солодкий смак – головний, основний. Але яку роль уподобання грають у нашому житті? І як вони змінюються залежно стану людини?
Відчуття солодощі у роті дає сигнал нервовим клітинам, і почуття людини заспокоюються. Недарма найперша їжа немовляти – материнське молоко – солодка на смак. Виростаючи, людина починає прагнути інших смаків. У стані стресу або тривоги людина відчуває бажання відчути гіркий смак, іноді навіть п'є гірку. А смуток, туга або елементарна нудьга змушують організм зажадати кислого.
Чому ж саме цукор входить до найнебезпечніших продуктів? Не всі слова про солодощі та солодке викликають у нас стать

«Сладострастя», «сластолюбство», «солодка брехня» – у цих словах криється реальна загроза. А російські прислів'я та приказки чітко вказують на те, що солодко – не завжди добре.
Явний розповідає: «Від солодкої їжі чекай на лихо», «У кого солодкі промови, той ошуканець», «Солодке на гірке перетвориш, а навпаки не вийде». Причому подібні прислів'я є лише російською».
Виходить, наш народ є єдиним, хто генетично має справжнім знанням про підступність солодкого смаку. Проте, схоже, хтось дуже прагне змусити нас відкинути ці генетично закладені принципи.
Згідно з недавнім опитуванням, у Росії з кожних десяти осіб шестеро готові відмовитися від солодких продуктів, якщо виникне потреба заощадити. Четверо заявляють, що за жодних умов не перестануть купувати солодощі.
Зупинити ласунів, та й то далеко не всіх, може, мабуть, лише медичний діагноз «діабет». Але ще задовго до цього вироку любителі солодкого починають страждати від інших серйозних захворювань. Щоб у людини виникла потреба звернутися до лікаря, зовсім не треба їсти солодке з ранку до вечора. Буває досить один раз поласувати неякісним тортом.
Отруйні квіти на весільному торті! Такий висновок дедалі частіше пишуть лікарі-інфекціоністи. Ніжні пелюстки троянд або листя м'яти, якими кондитери прикрашають свої вироби, оброблені отрутохімікатами, щоб захистити продукт від шкідників. Але не лише прикраси можуть спричинити хворобу. Торти, що виготовляються на замовлення, не проходять перевірку в жодній лабораторії, а надмірно солодкий смак заглушає будь-яку отруту.
Цукор – унікальна хімічна сполука. Тільки він має дивну властивість: змішуючись з іншими речовинами, перетворюватися або на смертельну отруту, або на протиотруту.
Згадаймо відому історію невдалого отруєння лідера царської сім'ї Григорія Распутіна. Вбивці дали йому смертельну отруту – ціаністий калій. Распутін мав померти миттєво. Проте з ним нічого не сталося. Довгий час це пояснювали тим, що ця людина мала містичний дар. Згодом ясність внесли хіміки. Отрутою просочили тістечка. Глюкоза зв'язала ціанід, і найнебезпечніша отрута перетворилася на нешкідливу добавку.
Надмірна насолода пущі гіркоти
США, Нью-Йорк, січень 2018 року. Світ стає свідком зародження нової моди. Нью-Йоркські кондитери створюють міні-копії клієнтів. Їх з усіх боків знімають 54 камери, а потім фігурки друкують на 3D-принтері. Коштує послуга від 100 до 700 доларів. Фігурки зазвичай використовують для прикраси весільних тортів. На весіллі під регіт та оплески наречений з'їдає наречену і навпаки. Що таїться за цією забавою? Можливо, нереалізовані бажання в агресивній поведінці?
Улюблені ласощі дітей – шоколадний заєць. Вперше такі фігурки з'явилися наприкінці 19 століття, до того їх ліпили з пап'є-маше. Дитина відривала голову звірятку і діставала з неї цукрове яйце. Бельгійські кондитери вигадали заміну неїстівному матеріалу.
Фігурки людей для тортів теж відливають із шоколаду. Але що може відчувати людина, яка спостерігає, як її солодкому двійнику відкушують голову? Це не нормально. Втім, більшість людей упевнена: це лише безневинна розвага. Але чому ж тоді ці дії так нагадують темні магічні ритуали послідовників вуду?
Ми можемо навіть не здогадуватися про якісь таємниці, але це не означає, що вони не впливають на наше життя. Мало хто знає: у чорній магії практикується така дія, як інвольтування. Практикуючий маг виготовляє фігурку певної людини. Вона називається "вольт".
Потім чаклун починає встромляти в неї шпильки, вимовляючи магічні формули та заклинання. Тим самим на людину переносяться болі, муки та страждання, які зазнає вольт. Подібну магію використовують чаклуни вуду, виготовляючи фігурки людей з паличок, кісток тварин та ганчірки. Але що заважає зробити їстівний вольт?
Ось випадок, описаний відомим астрологом та магом Джоном Ді. Англійська королева Єлизавета, що правила в шістнадцятому столітті, раптово злягла з різким болем у грудях. Незабаром була виявлена ​​воскова фігурка Її Величності зі шпилькою, що стирчить у грудях. То невже безневинні прикраси на торті з нагоди свята можуть виявитися зловісними і принести лихо?

 

Які ще небезпеки таяться у світі солодощів?


Хто намагається керувати нами за допомогою шоколаду?
Медики попереджають: цукровий діабет помолодшав. Якщо раніше їм страждали переважно зрілі люди, то сьогодні такий діагноз ставлять навіть школярам. Вся справа в небезпечних солодких газованих напоях, які так люблять наші діти. Купити їх можна в будь-якому торговому кіоску і навіть у шкільній їдальні. Вони містять речовини, які викликають звикання.
Найчастіше ми навіть не замислюємося, як багато солодощів їмо. Але найстрашніше, що важливу інформацію виробники просто приховують. Кілька десятиліть тому лобісти домоглися використання узагальнюючого формулювання «харчові добавки». І тепер ви ніколи не дізнаєтеся, чи міститься у продукті цукор. Тому його без обмежень можуть додатиу хліб, консерви і навіть у солоний сир та копчену ковбасу. Але найстрашніше: від нас приховують те, що часто замість цукру використовують його хімічні замінники або фальсифікат.
Історія шоколаду нерозривно пов'язана з однією з найдавніших і загадкових цивілізацій - індіанців ацтеків, що жили в доколумбовій Америці. Ацтеки вірили, що какао-боби потрапили до них із раю. Їх приніс Кетцалькоатль – ще одне божество рептилоїдного типу. Напій, який індіанці називали «чоколатль», був гірким на смак і подавався у маленьких золотих чарках, прикрашених коштовним камінням. Цей напій їли лише жерці, простим смертним він був недоступний.
Таємничий гіркий напій богів оцінив іспанський конкістадор Фернандо Кортес. Він змусив жерців під тортурами розповісти секрет його приготування, а потім наказав знищити всіх, хто знав цей рецепт. Завдяки іспанцям шоколад потрапив до Європи та дуже швидко її підкорив. Небезпечні речовини, що містяться в какао-бобах, пом'якшили солодким смаком та молоком. Але чи став шоколад від цього нешкідливим?
Андрій Явний вважає: «Кортес відкрив скриньку Пандори. Шоколад – це афродизіак, який дає дуже сильний викид енергії. Недарма у тубільців до цього продукту було допущено обмежене коло осіб, лише обрані. Для європейця солодкий шоколад став наркотиком. Він викликав збудження, потім нервовий стан, а при тривалому вживанні призводив до стресу і навіть божевілля».
Сьогодні обсяг світового ринку какао-бобів становить близько трьох мільйонів тонн на рік. Приблизно на 70% його наповнюють плантації африканських країн – Кот-д'Івуару та Гани. У світі не зростає стільки какао-бобів, скільки виробляється та споживається шоколаду. Що ж нам пропонують у вигляді плиток шоколаду? З чого насправді складаються шоколадні цукерки?
Було проведено незалежну експертизу. Російські журналісти направили на перевірку кілька відомих марок шоколаду різних виробників. Усі зразки пронумеровані від 1 до 5 у міру зростання ціни. Найдорожчий шоколад позначений номером 5. Експерт подрібнює плитки на тертці, завадить їх у спеціальний прилад та доводить продукт до рідкого стану.
У такому вигляді маса має відстоятись кілька діб. Потім експерт додає в масу, що відстоялася, реагент і розливає склад, що вийшов, в пробірки. Що ж покаже перевірка? У яких зразках справді є какао-боби, а в яких від справжнього шоколаду лише назва? Скоро дізнаємось.
Нічого спільного зі справжніми кондитерськими шедеврами не мають доступних солодощів. Їх можна назвати "прет-а-порте" кондитерського мистецтва. Куди дорожче цінуються «від кутюр» – штучний твір кондитерів, що коштує нечуваних грошей. Кондитери-кутюр'є трепетно ​​зберігають секрети своєї майстерності, передаючи їх лише обраним учням.
Елітні кондитери – одна з найзакритіших каст планети. Їхні фірмові рецепти охороняються суворіше, ніж військові секретні шифри. Адже шифр можна легко поміняти, а на розробку нового рецепту йде десять-п'ятнадцять років. Але хто підказує творцям солодощів секретні інгредієнти та їхні пропорції? І як потрапити до їхнього вузького кола?
Слово «кондитер» не можна перекласти просто як «кухар, який готує солодощі», тому що ця професія включає багато інших умінь. Кондитер має не просто вигадувати рецепти, а й створювати справжні солодкі шедеври. Ось чому кондитерам обов'язково викладали, здавалося б, далеке від їхньої професії креслення, читали курси зоології, ботаніки та анатомії – предметів, які ближчі до студентів природничо-біологічних факультетів. І результат такої підготовки є.
Майстер-кондитер Олена Сучкова у професії вже майже сорок років. Володарка російських та міжнародних нагород. Переможниця численних конкурсів та виставок. Неодноразовий призер олімпіади в Ерфурті. Олена створювала торти для П'єра Рішара, Валентина Юдашкіна, Ірини Алегрової. А у найкращих ресторанах Парижа сьогодні подають черемховий торт, виготовлений за її рецептом.
Законодавцями кондитерської моди у США та Європі останнім часом стають саме росіяни. Мало хто знає, але є змагання для кондитерів, які не менш значущі, ніж для спортсменів Олімпіада. У Люксембурзі раз на чотири роки проходить кубок світу. Наші майстри регулярно виборюють там вищі медалі.
Вийшовши на міжнародний рівень, росіяни практично одразу посіли лідируючі позиції. Виявилося, що російські кондитери мають такі професійні секрети, яких ніколи не знали на Заході. Історія створення такого шедевру, як торт «Пташине молоко», могла б лягти в основу захоплюючого фільму.
«Пташине молоко» – наш вітчизняний бренд. Таких тортів та цукерок не роблять більше ніде у світі. За часів СРСР вітчизняні кондитери завжди використовували лише натуральні продукти. Вершки, олія та згущене молоко такої ж якості, як і за радянської доби, сьогодні рідкість. А як і знайдуться, то за дуже високою ціною. Втім, смачно – не завжди дорого.
Усі кулінарні експерти зазначають: продукти російських кондитерів відрізняються від виробів закордонних колег

тортів. На весіллі під регіт та оплески наречений з'їдає наречену і навпаки. Що таїться за цією забавою? Можливо, нереалізовані бажання в агресивній поведінці?
Улюблені ласощі дітей – шоколадний заєць. Вперше такі фігурки з'явилися наприкінці 19 століття, до того їх ліпили з пап'є-маше. Дитина відривала голову звірятку і діставала з неї цукрове яйце. Бельгійські кондитери вигадали заміну неїстівному матеріалу.
Фігурки людей для тортів теж відливають із шоколаду. Але що може відчувати людина, яка спостерігає, як її солодкому двійнику відкушують голову? Це не нормально. Втім, більшість людей упевнена: це лише безневинна розвага. Але чому ж тоді ці дії так нагадують темні магічні ритуали послідовників вуду?
Ми можемо навіть не здогадуватися про якісь таємниці, але це не означає, що вони не впливають на наше життя. Мало хто знає: у чорній магії практикується така дія, як інвольтування. Практикуючий маг виготовляє фігурку певної людини. Вона називається "вольт".
Потім чаклун починає встромляти в неї шпильки, вимовляючи магічні формули та заклинання. Тим самим на людину переносяться болі, муки та страждання, які зазнає вольт. Подібну магію використовують чаклуни вуду, виготовляючи фігурки людей з паличок, кісток тварин та ганчірки. Але що заважає зробити їстівний вольт?
Ось випадок, описаний відомим астрологом та магом Джоном Ді. Англійська королева Єлизавета, що правила в шістнадцятому столітті, раптово злягла з різким болем у грудях. Незабаром була виявлена ​​воскова фігурка Її Величності зі шпилькою, що стирчить у грудях. То невже безневинні прикраси на торті з нагоди свята можуть виявитися зловісними і принести лихо?

Які ще небезпеки таяться у світі солодощів?
Хто намагається керувати нами за допомогою шоколаду?

Медики попереджають: цукровий діабет помолодшав. Якщо раніше їм страждали переважно зрілі люди, то сьогодні такий діагноз ставлять навіть школярам. Вся справа в небезпечних солодких газованих напоях, які так люблять наші діти. Купити їх можна в будь-якому торговому кіоску і навіть у шкільній їдальні. Вони містять речовини, які викликають звикання.
Найчастіше ми навіть не замислюємося, як багато солодощів їмо. Але найстрашніше, що важливу інформацію виробники просто приховують. Кілька десятиліть тому лобісти домоглися використання узагальнюючого формулювання «харчові добавки». І тепер ви ніколи не дізнаєтеся, чи міститься у продукті цукор. Тому його без обмежень можуть додавати у хліб, консерви і навіть у солоний сир та копчену ковбасу. Але найстрашніше: від нас приховують те, що часто замість цукру використовують його хімічні замінники або фальсифікат.
Історія шоколаду нерозривно пов'язана з однією з найдавніших і загадкових цивілізацій - індіанців ацтеків, що жили в доколумбовій Америці. Ацтеки вірили, що какао-боби потрапили до них із раю. Їх приніс Кетцалькоатль – ще одне божество рептилоїдного типу. Напій, який індіанці називали «чоколатль», був гірким на смак і подавався у маленьких золотих чарках, прикрашених коштовним камінням. Цей напій їли лише жерці, простим смертним він був недоступний.
Таємничий гіркий напій богів оцінив іспанський конкістадор Фернандо Кортес. Він змусив жерців під тортурами розповісти секрет його приготування, а потім наказав знищити всіх, хто знав цей рецепт. Завдяки іспанцям шоколад потрапив до Європи та дуже швидко її підкорив. Небезпечні речовини, що містяться в какао-бобах, пом'якшили солодким смаком та молоком. Але чи став шоколад від цього нешкідливим?
Андрій Явний вважає: «Кортес відкрив скриньку Пандори. Шоколад – це афродизіак, який дає дуже сильний викид енергії. Недарма у тубільців до цього продукту було допущено обмежене коло осіб, лише обрані. Для європейця солодкий шоколад став наркотиком. Він викликав збудження, потім нервовий стан, а при тривалому вживанні призводив до стресу і навіть божевілля».

Сьогодні обсяг світового ринку какао-бобів становить близько трьох мільйонів тонн на рік. Приблизно на 70% його наповнюють плантації африканських країн – Кот-д'Івуару та Гани. У світі не зростає стільки какао-бобів, скільки виробляється та споживається шоколаду. Що ж нам пропонують у вигляді плиток шоколаду? З чого насправді складаються шоколадні цукерки?
Було проведено незалежну експертизу. Українські журналісти направили на перевірку кілька відомих марок шоколаду різних виробників. Усі зразки пронумеровані від 1 до 5 у міру зростання ціни. Найдорожчий шоколад позначений номером 5. Експерт подрібнює плитки на тертці, завадить їх у спеціальний прилад та доводить продукт до рідкого стану.
У такому вигляді маса має відстоятись кілька діб. Потім експерт додає в масу, що відстоялася, реагент і розливає склад, що вийшов, в пробірки. Що ж покаже перевірка? У яких зразках справді є какао-боби, а в яких від справжнього шоколаду лише назва? Скоро дізнаємось.
Нічого спільного зі справжніми кондитерськими шедеврами не мають доступних солодощів. Їх можна назвати "прет-а-порте" кондитерського мистецтва. Куди дорожче цінуються «від кутюр» – штучний твір кондитерів, що коштує нечуваних грошей. Кондитери-кутюр'є трепетно ​​зберігають секрети своєї майстерності, передаючи їх лише обраним учням.
Елітні кондитери – одна з найзакритіших каст планети.
Їхні фірмові рецепти охороняються суворіше, ніж військові секретні шифри. Адже шифр можна легко поміняти, а на розробку нового рецепту йде десять-п'ятнадцять років. Але хто підказує творцям солодощів секретні інгредієнти та їхні пропорції? І як потрапити до їхнього вузького кола?
Слово «кондитер» не можна перекласти просто як «кухар, який готує солодощі», тому що ця професія включає багато інших умінь. Кондитер має не просто вигадувати рецепти, а й створювати справжні солодкі шедеври. Ось чому кондитерам обов'язково викладали, здавалося б, далеке від їхньої професії креслення, читали курси зоології, ботаніки та анатомії.

які ближчі студентам природничо-біологічних факультетів. І результат такої підготовки є.
Майстер-кондитер Олена Сучкова у професії вже майже сорок років. Володарка російських та міжнародних нагород. Переможниця численних конкурсів та виставок. Неодноразовий призер олімпіади в Ерфурті. Олена створювала торти для П'єра Рішара, Валентина Юдашкіна, Ірини Алегрової. А у найкращих ресторанах Парижа сьогодні подають черемховий торт, виготовлений за її рецептом.
Законодавцями кондитерської моди у США та Європі останнім часом стають саме мешканці СНД. Мало хто знає, але є змагання для кондитерів, які не менш значущі, ніж для спортсменів Олімпіада. У Люксембурзі раз на чотири роки проходить кубок світу. Наші майстри регулярно виборюють там вищі медалі.
Вийшовши на міжнародний рівень, росіяни практично одразу посіли лідируючі позиції. Виявилося, що російські кондитери мають такі професійні секрети, яких ніколи не знали на Заході. Історія створення такого шедевру, як торт «Пташине молоко», могла б лягти в основу захоплюючого фільму.
«Пташине молоко» – наш вітчизняний бренд. Таких тортів та цукерок не роблять більше ніде у світі. За часів СРСР вітчизняні кондитери завжди використовували лише натуральні продукти. Вершки, олія та згущене молоко такої ж якості, як і за радянської доби, сьогодні рідкість. А як і знайдуться, то за дуже високою ціною. Втім, смачно – не завжди дорого.
Усі кулінарні експерти наголошують: продукти російських кондитерів відрізняються від виробів закордонних колег. Здавалося б, інгредієнти одні й самі, рецептура відома. Але є якийсь секрет, який робить смак солодощів неповторним і пізнаваним. У чому ж справа? Яким таємним знанням володіють білоруські кулінари-чарівники?
На експертизу було відправлено п'ять зразків шоколаду різних торгових марок. Результати досліджень буквально шокують. З'ясувалося, що з п'яти плиток шоколаду лише в одній

дійсно містяться заявлені на обгортці какао-боби. У нашому випадку це зразок №5 – найдорожчий.
Інші чотири зразки, куплені в мережевих магазинах, какао-бобів не містять. Замість них у складі ласощів присутні лауринові жири та соя. У зразках з першого до третього експерти не виявили навіть слідів молока, хоча ці вироби були заявлені виробником як молочний шоколад.
Можна зробити висновок: справжній шоколад, як правило, коштує дорожче за інші, навіть більш відомі торгові марки. Потрібно уважно вивчати склад продукту, написаний на етикетці.
Не золото і не коштовне каміння. Чи не вбрання і не дорогі аксесуари. Найцінніший подарунок до ювілею, весілля чи іншого свята – торт. Дозволити собі розкіш замовити кондитерський виріб вартістю мільйони доларів можуть лише дуже багаті люди. Вони навіть мало не змагання влаштовують між собою, чий торт виявиться дорожчим.
Торт за 75 мільйонів доларів! Саме стільки арабський шейх із Дубая заплатив дизайнеру із Великобританії Деббі Уінгхем за кондитерський виріб, який він подарував дочці на день народження. І таких випадків багато. У світової еліти давно прийнято платити за святкові торти не менше кількох десятків мільйонів. Що це – божевілля багатіїв чи гіпнотична магія солодощів?
Найкращі кондитери планети намагаються створити найдорожчий торт в історії людства. У Каліфорнії 2006-го гості, запрошені на щорічне шоу Брідал, своєрідний ярмарок марнославства, вражені. Майстер Нахід Парса представляє торт, прикрашений діамантами та пластівцями із чистого золота. Цей витвір кондитерського мистецтва коштує $20 мільйонів.
Шість років по тому цей рекорд вдається побити шеф-кухаря люксового готелю одного з курортів Шрі-Ланки. За солодкий шедевр "Мрія пірата" платять уже $35 мільйонів. Минає лише рік, і ось нове досягнення. Організатори Національного весільного гей-шоу в Ліверпулі замовляють торт півтораметрової висоти, прикрашений 2000 діамантами. Його ціна $52 мільйони.

Майже вся кондитерська галузь сьогодні належить кільком транснаціональним корпораціям. Відомі фірми випускають не лише печива, цукерки та шоколад. Вони ж, по суті, є монополістами у виробництві дитячого та спортивного харчування, просувають на ринок нібито дієтичні та легкі продукти, малокалорійні батончики, фактично ті самі солодощі.
Ця продукція доступна відносно недорога і завжди є на прилавках супермаркетів. Нас ніби привчають до думки: випала вільна хвилина – з'їж щось солодке. Як кажуть експерти, позбавитися солодкої залежності можна лише за допомогою гіпнозу.
З чого роблять сучасні солодощі?
Що додають у фабричні тістечка та торти? Це великий секрет кондитерських корпорацій, яким вдалося зробити так, що тепер західні споживачі купують лише їхню продукцію.
Те, що цінується в Америці та Європі, чомусь не до смаку українському споживачеві. Все більше людей віддають перевагу авторським солодощам з невеликих кондитерських. Трохи дорожче, зате свої. Саме на це роблять ставку багато інвесторів. Сергій Жуков, відомий співак із гурту «Руки вгору!», вирішив відкрити свою кондитерську, згадавши рецепти тих страв, що готували у дитинстві.
Яку роль відіграють солодощі у нашому житті? Зло це чи добро? Як не стати жертвами солодкої змови кондитерів, які заробляють гроші на людських слабкостях?
Письменник Явний розповідає: «У західної людини першому місці стоїть задоволення, насолода. Це їхня мета, їхня релігія та філософія. Наша людина має на меті таки гіркоту. Ти страждаєш, ти переживаєш, ти жертвуєш собою. Тому нашій країні не загрожує цей короткий повідець цукрового рабства. Але про це треба знати.
Будь-яка людина прагне солодкого життя, і цим часто користуються ті, хто хоче використовувати нас у своїх цілях. Пам'ятайте про це, вибираючи щось солодке до чаю.
Зворотний бік солодкого смаку – гіркота. Так задумано природою. Можливо тому солодкий дар, який був дано людям з небес, сьогодні балансує на межі між прекрасним і жахливим. Яка сторона переможе, незабаром побачимо.